Методи боротьби зі шкідниками в органічному землеробстві

методи боротьби зі шкідниками
  1. Активне застосування і збереження природних ворогів шкідників: методи боротьби зі шкідниками при органічному виробництві.
  2. Урізноманітнити флору на полях із сільськогосподарськими культурами і вздовж їх кордонів можна різними способами:
  3. Механічні методи боротьби зі шкідниками
  4. Біологічні методи боротьби зі шкідниками
  5. Біофунгіцид СКЛЕРОЦИД від білої гнилі на соняшнику. Відео
  6. Використання вірусів у біологічних методах боротьби зі шкідливими видами,
  7. Як працюють біологічні інсектициди. Відео
  8. Джерело

Активне застосування і збереження природних ворогів шкідників: методи боротьби зі шкідниками при органічному виробництві.

Природні вороги – це організми (гриби, бактерії, віруси, хижі комахи і комахи-паразітоіди), які пригнічують розвиток шкідників. Тому фермери, які займаються органічним сільським господарством, повинні докладати зусиль для збереження вже присутніх на культурах природних ворогів і інтенсифікації їх впливу.

Цього можна досягти такими методами:
– Скоротіть до мінімуму застосування природних пестицидів (в органічному землеробстві в будь-якому випадку заборонено застосування хімічних пестицидів).
– Не знищуйте всіх шкідників на полі – природні вороги будуть використовувати живих шкідників в якості їжі або господарів.
– Вирощуюйте різноманітні культури (наприклад, застосовуйте систему змішаного обробітку культур).
– Також вирощуйте рослини-господарі, які будуть служити їжею і притулком для природних ворогів (наприклад, квіти, на яких харчуються імаго корисних комах).

Урізноманітнити флору на полях із сільськогосподарськими культурами і вздовж їх кордонів можна різними способами:

Живі огорожі

Використовуйте місцеві види чагарників, котрі приваблюють хижаків і паразитоїдів своїм нектаром, пилком, альтернативними господарями і / або їжею. Більшість квітучих чагарників мають ці властивості. Однак слід стежити за тим, щоб не були посаджені альтернативні рослини-господарі шкідників або хвороб.

Ізольовані смуги багаторічних рослин

які використовуються для створення середовища проживання корисних комах: Смуги трав поруч з полями, засадженими сільськогосподарськими культурами, в яких живуть різні групи природних ворогів, такі як жужелиці, хижі жуки та павуки. Щоб уникнути ризику вирощування бур’янів і рослин, які є рослинами-господарями шкідників і хвороб сільськогосподарських культур, можна висівати від одного до трьох місцевих видів трав смугами шириною від одного до трьох метрів.

Смуги квітів

Використовуйте місцеві види квітучих рослин, що залучають хижаків і паразитоїдів своїм нектаром, пилком, альтернативними господарями і / або їжею. Більшість видів квітучих рослин володіє цими властивостями. Однак слід стежити за тим, щоб не були посаджені альтернативні рослини-господарі шкідників або хвороб. Можна вирощувати від трьох до п’яти місцевих видів квітучих рослин в добре підготовлених грядках, розташованих смугами шириною від одного до трьох метрів на кордоні з полем, засадженим сільськогосподарською культурою. Після цвітіння насіння можна зібрати для посіву в наявних смугах або для створення нових смуг.

Рослини-компаньйони

Природних ворогів можуть також залучити рослини-компаньйони, що ростуть із сільськогосподарською культурою. Як рослин-компаньйонів можна використовувати види, що вирощуються на квіткових смугах. Кілька квітучих рослин-компаньйонів (одне або два на 10 м2) будуть служити для природних ворогів «станцією техобслуговування».

Механічні методи боротьби зі шкідниками

Масовий вилов шкідників пастками є додатковим заходом боротьби. Часто пастки можна виготовити з дешевих матеріалів. Наприклад:

Світлові пастки

можна використовувати для вилову совок, озимих совок, стеблових точильщиков і інших нічних літаючих комах. Ефективність світлових пасток підвищиться, якщо розмістити їх незабаром після появи імаго метеликів, але до початку кладки яєць. Проте, брак світлових пасток полягає в тому, що вони залучають безліч різних видів комах. І більшість з них не є шкідниками. Більш того, безліч комах, які залучаються в навколишнє світлові пастки зону (іноді комахи долають значні відстані), що не влітають в пастку: вони залишаються поблизу пастки, що фактично підвищує чисельність комах в прилеглій зоні.

Кольорові і водні пастки

можна використовувати для моніторингу імаго трипсів. У деяких випадках можна навіть скоротити чисельність трипсів масовим виловом комах на кольорові (блакитні, жовті та білі) клейові пастки або водні пастки, розміщені в розпліднику або на полі. Колір картонних карток грає важливу роль в ефективності клейових пасток. Світлі пастки сильніше привертають трипсів, ніж темні. Клейові пастки циліндричної форми більш ефективні, ніж плоскі пастки.

Оптимальна відстань розміщення цих пасток – в межах метра від рівня вирощуваної культури. Пастки не слід розміщувати вздовж кордонів полів або поблизу лісозахисних смуг. Глибина водних пасток повинна становити не менше шести сантиметрів, а площа – від 250 см2 до 500 см2. Переважно, щоб пастки були круглої форми з рівнем води близько двох сантиметрів нижче краю. Якщо додати у воду декілька крапель миючого засобу, то трипси будуть тонути і не зможуть переміститися до країв пастки і вибратися з неї. Регулярно міняйте або додавайте воду.

Жовті клейові пастки

можна використовувати для боротьби з білокрилками, попелицями та листовими мінерами. Один з варіантів пастки – це конструкція з пластикового галон контейнера, закріпленого догори дном на палицю, покриту прозорою машинної мастилом або використаним машинним маслом. Ці пастки слід розміщувати по периметру поля і навколо нього на висоті 10 см над листям.

Покриті відловленими мухами пастки очищають і знову змащують маслом. Жовті клейові пастки настільки ж ефективні. На 500 м2 поля розміщують від двох до п’яти жовтих клейових картонних карток. Пастки змінюють не рідше разу на тиждень. Для самостійного приготування пастки покрийте пофарбований в жовтий колір шматок фанери (розміром 30 см х 30 см) технічним вазеліном або використаною машинною олією. Помістіть пастки поруч з рослинами, але на відстані, достатньому для недопущення приклеювання листів до фанери. Врахуйте, що жовтий колір привертає безліч комах, включаючи корисних комах. Тому використовуйте жовті пастки тільки в разі потреби.

Біологічні методи боротьби зі шкідниками

Біологічна боротьба полягає в використанні природних ворогів для регулювання популяцій шкідників і хвороб. Це означає, що ми маємо справу з біологічними системами, складними або різноманітними в залежності від місця і часу. Якщо чисельність популяції природних ворогів, присутніх на полі, занадто мала для забезпечення достатньої боротьби з шкідниками, їх можна вирощувати в лабораторії або в інсектарії. Вирощених природних ворогів випускають на посадки культури для збільшення вже присутніх на полі популяцій і для скорочення чисельності популяцій шкідників.

Існує два підходи до біологічної боротьби за допомогою випуску природних ворогів:

Профілактичний випуск природних ворогів на початку кожного сезону.

Цей метод застосовується, коли природні вороги не здатні виживати в період між двома сільськогосподарськими сезонами через несприятливі кліматичні умови або відсутності шкідника. Після випуску популяції природного ворога акліматизуються і розвиваються протягом усього сезону.

Випуск природних ворогів, коли популяції шкідника починають завдавати шкоди культурам.

Саме в цей час зазвичай випускають патогени, так як вони не здатні виживати і поширюватися в посадках культури при відсутності господаря («Шкідника»). Крім того, їх виробництво зазвичай не вимагає великих витрат. Природними ворогами, що знищують або пригнічують шкідників або збудників хвороб, часто є гриби або бактерії. Їх називають антагоністами, мікробними інсектицидами або біо-пестицидами. Одними з найбільш часто використовуваних мікробних антагоністів є:

Бактерії, такі як Bacillus thuringiensis (Bt).

Промислове виробництво Bt у вигляді мікробного інсектициду почалося в 1960-х роках. У продажу є різні типи Bt для боротьби з гусеницями і жуками, а також для боротьби з комарами і вошами.

Найбільш відомі агенти біологічної боротьби, використовувані на полях – це бактерії Bacillus thuringiensis var. kurstaki і Bacillus thuringiensis. var. aizawai, що застосовуються проти різних лускокрилих шкідників, а також Bacillus thuringiensis var israeliensis – проти комарів. Їх можна застосовувати проти різноманітних шкідників (африканської совки, бавовняної совки, лучний совки, малої совки, капустяної вогнівки, капустяної совки, єгипетської бавовняної совки, капустяної молі, совки-п’ядуна, зеленої садової совки, карликового шовкопряда, бавовняної плямистої совки, вогнівки бобової, пасльонових металловідкі).

Біофунгіцид СКЛЕРОЦИД від білої гнилі на соняшнику. Відео

Біла гниль або склеротиніоз – одна із найпоширеніших і найшкідливіших хвороб соняшнику. У минулому сезоні вона завдала немало шкоди аграріям, що призвело до значних економічних збитків. До того ж ця хвороба є підступною, бо її збудник може зберігатися у грунті більш ніж 10 років та негативно впливати на наступні культури. Ефективним рішенням боротьби з цією хворобою є біологічний фунгіцид СКЛЕРОЦИД, який пригнічує розвиток збудників білої гнилі та показав свою ефективність на полях соняшнику багатьох господарств в Україні. Олександр Якуня, головний агроном ТОВ “Кролевець Агро”, поділився своїм позитивним досвідом використання СКЛЕРОЦИД. Тож дивимось, що там на полі!

Використання вірусів у біологічних методах боротьби зі шкідливими видами,

таких як вірус ядерного поліедроза (NPV), ефективні в боротьбі з декількома видами гусениць-шкідників. Оскільки досліди показали, що вірус ядерного поліедроза, специфічний для S. exigua, (SeNPV), був більш ефективний у боротьбі з цим шкідником, ніж інсектициди, фермери впровадили цей метод боротьби. Багато фермерів в Західній Суматрі в даний час виробляють вірус ядерного поліедроза самостійно.

Гриби, що знищують комах, такі як Beauveria bassiana.

У продажу є різні штами цього гриба. Наприклад, штам Bb 147 застосовують в боротьбі з зерновими вогнівками (Ostrinia nubilalis і O. furnacaiis) на кукурудзі; штам GHA – в боротьбі з білокрилками, трипсами і борошнистими хробаками на овочевих і декоративних культурах. В екосистемах можуть природним чином зустрічатися кілька видів грибів. Наприклад, у вологу погоду тля може бути знищена грибом зеленого або білого кольору.

Гриби, які борються з патогенами рослин.

Наприклад, Trichoderma sp., Широко застосовуваний в Азії для запобігання зараження грунтовими хворобами, такими, як чорна ніжка і кореневі гнилі. В Африці певні види Trichogramma, використовувані для боротьби з бавовняною совкою, вирощують в деяких лабораторіях для боротьби з лускокрилими шкідниками і попелицями.

Ентомопатогенні нематоди

використовуються для боротьби з різними видами довгоносиків (наприклад, Steinernema carpocapsae, Heterorhabditis bacteriophora) і грунтових комах, таких як земляні совки (Agrotis spp.), на овочевих культурах.

Як працюють біологічні інсектициди. Відео

Як працюють мікробні інсектициди? Яких шкідників можна позбутись за допомогою біоінсектицидів та як вони впливають на корисних комах? Які мікроорганізми найефективніші у боротьбі зі шкідниками?

Джерело

Навчальний посібник з органічного сільського господарства від ФАО ООН